Egyéb munkák

"FP" jelű előfeszített vasbeton hídgerendacsalád fejlesztése
Alkalmazási segédlet, 2013.08.01.
FP-20 tartóterv
FP-30 tartóterv
FP-37 tartóterv

A Pont-TERV Mérnöki Szolgáltató Zrt. és a FERROBETON Zrt. még az 1995. évben dolgozta ki az „FP” jelű előre gyártott, előfeszített vasbeton hídgerenda-családot. A gerendák 2,00 ÷ 14,00 m szabadnyílású híd-felszerkezetek építésére alkalmasak. A feszített tartókat a közúti hídépítés igényei szerint alakították ki, de alkalmasak gyaloghidak, vízépítési műtárgyak, egyéb magas- és mélyépítési szerkezetek építésére is.

Az eltelt közel két évtized alatt mind a Tervező, mind a Gyártó folyamatosan továbbfejlesztette és korszerűsítette a kisnyílású hidak felszerkezete és más létesítmények födém szerkezeteként is gyakran alkalmazott, közkedvelt tartótípust.

A Közúti Hídszabályzat szerint tervezett hídgerendák rendszeres felülvizsgálata és korszerűsítése révén mindenkor megfelelt a többször is változott szabályzati előírásoknak és legutóbbi átdolgozásával kielégíti a legújabb, 2011-ben megjelent Útügyi Műszaki Előírások követelményeit is.

A hídgerenda-család rendelkezik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Közlekedésépítési célú felhasználásra jogosító, érvényes Építőipari Műszaki Engedélyével. (Engedély száma: 63/2009 H1; kelte: 2013. június 30; érvényességi ideje: 2018. június 30.)

A közúti hidak létesítésénél az egymás mellé helyezett tartókat helyszíni vasbeton lemez dolgoztatja együtt. Az együttdolgoztató kapcsolat a feszített tartókból kiálló kengyelek segítségével jön létre. Az így kialakított szerkezetek alkalmasak egy- és többnyílású, különböző szélességű és ferdeségű közúti hidak építésére.

A kialakítás egyesíti az előregyártott és monolit szerkezetek előnyeit (állvány nélküli gyors építés, tömör hézagmentes lemez, kis szerkezeti magasság). A látszó felületek esztétikusak, korrózióállóak, fenntartási igényük minimális.

A tartócsalád három típusból áll:

  • 2,00 -   5,00 m       szabad nyílásig 20cm tartómagassággal
  • 6,00 - 12,00 m       szabad nyílásig 30cm tartómagassággal
  • 9,00 - 14,00 m       szabad nyílásig 37cm tartómagassággal

Gyártó, forgalmazó:

Ferrobeton Zrt.
Tervező-fejlesztő: Pont-TERV Mérnöki tervező és tanácsadó Zrt.